Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

carmen





Η Carmen είναι το τρίτο έργο του μεγάλου χορογράφου και χορευτή Antonio Gades, ο οποίος μετρούσε ήδη στο ενεργητικό του δυο έργα με τεράστιο «καλλιτεχνικό βάρος», το Ματωμένο Γάμο και τη Ισπανική Σουίτα. Το πασίγνωστο δράμα και η ιστορία της Carmen βασίστηκε στην νουβέλα του Prosper Merimee από την οποία εξ άλλου και ο Μπιζέ εμπνεύστηκε την πασίγνωστη όπερα με τα χαρακτηριστικά μουσικά θέματα.

Η ταινία τιμήθηκε με πάμπολλα βραβεία και της απενεμήθησαν όλες οι μεγάλες διακρίσεις των γνωστών κινηματογραφικών φεστιβάλ, η δε φλαμένκο απόδοση της Carmen καθιερώθηκε σαν την πιο φλογερή χορευτική παράσταση του είδους συγκρινόμενη ισάξια με την ομώνυμη όπερα του Μπιζέ. Antonio Gades και Carlos Saura, δυο μεγάλες μορφές της Ισπανικής τέχνης, o πρώτος στο χορό και ο δεύτερος στον κινηματογράφο, ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα έργο φλογερό, γεμάτο πάθος και συναίσθημα, όπως ακριβώς και η προσωπικότητα της θρυλικής πια πρωταγωνίστριας του. Ο ίδιος ο Gades έχει δηλώσει με έμφαση για την παράσταση ότι αποφάσισε να χορογραφήσει και να παρουσιάσει την Carmen γιατί δεν είδε ποτέ αυτή την γυναίκα σαν ένα άτομο «ελαφρύ» ή σαν μία γυναίκα «ανδροφάγο».
απο e'go.gr




Απόψε είχα την τύχη να παρακολουθήσω την παράσταση της Κάρμεν.
Όποιος είδε αυτό το υπερθέαμα έκφρασης μπορεί να καταλάβει γιατί το έθεσα ως τύχη!
Είναι υπέροχοι όλοι οι καλλιτέχνες Κατά κοινή ομολογία έχουν την ιδιότητα του χορευτή όμως πόσο φτωχή είναι η λέξη για να περιγράψει την έκφραση!! Αυτοί οι άνθρωποι ερωτεύονται, γλεντουν, εξοργίζονται, παθιάζονται, ζουν μέσα από την κίνηση του σώματος τους! Δημιουργούν μουσική με "παλαμάκια" κ λικνίζονται στον ρυθμό αυτής της μουσικής εκπέμποντας ερωτισμό απαράμιλλο!!! Όση ώρα διήρκεσε η παράσταση είχα στην κυριολεξία εγκαταλείψει κάθε αίσθηση χώρου ή χρόνου. Ζούσα απλώς στους δικούς τους ρυθμούς, βίωνα τον κάθε μορφασμό τους, ένιωθα τον κραδασμό από το κάθε χτύπημα των τακουνιών τους και η Κάρμεν.... αχ, η Κάρμεν!! Με τί λόγια να περιγράψει κανείς την τέλεια έκφραση θηλυκότητας κ ερωτισμού!! Την άγρια ανάγκη διεκδίκησης του θέλω!
Ναι, ήταν για μένα παράσταση - εμπειρία! Και είχα την τύχη να την παρακολουθήσω!!! Και θα την πρότεινα σε όποιον νοιώθει πως κάποια κύτταρα του ακόμα μπορούν να πάλλονται!!!!!


[Όλγα, ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί ήσουν η αιτία της υπέροχης βραδιάς!]

3 σχόλια:

  1. Τυχερούλα Φωτεινούλα μου το είπε κι εμένα η Μελισσούλα ! Αλλά βλέπεις απέχω αρκετά ! Χαίρομαι για σένα που το είδες ! Ότι κι αν μου πεις δεν θα το νιώσω.Έχεις δίκιο , δεν περιγράφονται με λόγια τέτοιες παραστάσεις. Πάντα τέτοια συμπεθερούλα.Τους χερετισμούς μου στην Μέλισσα αν την δεις. Έχει χαθεί ! Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κάρμεν είναι ένα ισχυρό αρχέτυπο
    της θηλυκής φύσης ...που πρέπει να είναι ελεύθερη,
    πάντα σε ενα κομμάτι του εαυτού της,
    για να διατηρεί την ζωτικότητα της ενέργειας της;)

    Μία Άρτεμις!
    ...(κατά το 1:6)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα.. Καλά περάσατε δηλαδή. Πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή